Dryckesbransch­rapporten

Dryckesbranschrapporten ger inblick i förutsättningarna för den framväxande svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker.

Dryckesbranschrapporten är en inblick i den framväxande svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker med fokus på öl, vin, cider och spritdrycker. På några få år har ett stort antal företag vuxit fram i kölvattnet på den avreglering och avmonopolisering av produktionen av alkoholhaltiga drycker som det svenska EU-medlemskapet öppnat dörren för. Idag finns knappt 900 företag i Sverige som tillverkar alkoholhaltiga drycker och dryckesproducenter finns i samtliga av Sveriges 21 län och i 218 av Sveriges 290 kommuner. Därtill kommer cirka 180 företag med produktion av vatten och läsk.

Dryckesbranchrapporten 2020

Årets utgåva lyfter bland annat fram hur de svenska konsumenternas intresse för närproducerade och hantverksmässigt framställda drycker påverkat branschen. En ny generation entreprenörer, besjälade av att skapa något nytt och spännande – ofta med ett fokus på småskalig och hållbar produktion –belyser vikten av att möta den ökade kunskapen hos svenska konsumenter. Dagens restauranggäster är högst medvetna om betydelsen av kombinationen mat och dryck och har dessutom ett stort intresse av att stötta den starka framväxten och tillväxten av vår inhemska måltidsturism. 

Detta är den tredje rapporten om den svenska dryckesbranschen och behandlar dess omfattning och lokalisering fram till och med maj 2020. Årets utgåva är en uppdaterad och reviderad version av de rapporter som publicerats tidigare.

Dryckesbranschrapporten 2020 är sammanställd på uppdrag av svenska dryckesproducenter, The Absolut Company, LRF Lokal Mat & Dryck, föreningarna Sveriges Oberoende Småbryggerier, Svenskt Vin samt Sveriges Producenter av Alkoholdrycker.

Här hittar du tidigare utgåvor av Dryckesbranschrapporten.