Dryckesbransch­rapporten 2023

Antalet producenter av alkoholhaltiga drycker fortsätter att öka, det visar årets Dryckes­branschrapport. Enligt rapporten finns det 750 registrerade tillverkare runt om i Sverige där sprit är den näst största och snabbast växande kategorin.

Den svenska dryckesbranschen går starkt och i dag finns det rekordmånga tillverkare av alkoholhaltiga drycker i landet. Enligt Dryckesbranschrapporten 2023 har antalet tillverkare ökat till 750 vid årsskiftet vilket är en nettoökning med 21 producenter jämfört med samma period året innan. Sedan 2010 har antalet tillverkare ökat med hela 733 procent. 

Den största kategorin är föga förvånande öl som utgör lite mer än 70 procent av dryckestillverkarna. Samtidigt är det spritsegmentet som vuxit mest det senaste året där producenter av vodka, gin och whisky blivit allt fler. Sedan 2020 har antalet registrerade tillverkare ökat med hela 40 procent till 120.

Syftet med Dryckesbranschrapporten 2023 är att ge en så heltäckande lägesbeskrivning som möjligt av den svenska produktionen av alkoholhaltiga drycker samt branschens storlek, struktur, bredd och lokalisering. Denna rapport är den sjätte upplagan om den svenska dryckesproduktionen av alkoholhaltiga drycker och beskriver utvecklingen i branschen under 2021.

Dryckesbranschrapporten 2023 är producerad på uppdrag av svenska dryckesproducenter: Föreningen Svenskt Vin, LRF lokal mat och dryck, Sveriges Oberoende Bryggerier och Sveriges Producenter av Alkoholdrycker (SPAA).