Stellagalan firar 5 år

Stellagalan, som lyfter och hyllar kvinnor inom gastronomin, firar 5 år och igår hölls den årliga prisutdelningen. Nio utmärkelser delades ut i nio kategorier till framstående tjejer inom branschen.

Absolut är en av initiativets långvariga partner och vi har pratat med Anette Rosvall, mat- och vinskribent och grundare av Stellagalan, om hur allt började, hur de arbetar med att lyfta kvinnor, och vad som är på gång framöver.

Vad är storyn bakom Stellagalan?

Stellagalan startades av ett gäng tjejer med olika erfarenheter inom den gastronomiska branschen. Flera av oss har bland annat varit aktiva i andra galors jurygrupper och vi märkte att även om vi lyfte fram och nominerade kvinnor så var det fortfarande bara män som fick pris och plats på scen och i media. Så vi bestämde oss för att göra något åt saken och i november 2017 började vi planera. Vi fixade sponsorer, som alla ville vara med i förändringsarbetet och som insåg vikten av en jämställd bransch. I januari 2018 rev vi av vår första gala. Det var ungefär samtidigt som #metoo-rörelsen drog i gång i Sverige, vilket gav oss en bra skjuts, uppmärksamhet och utrymme i press och media. 

På vilket sätt främjar Stellagalan kvinnor inom gastronomin?

Vi arbetar med att hylla och lyfta kvinnliga förebilder och hjälper dessutom media att hitta kompetenta personer genom vårt stora nätverk. Vi anser att när kvinnor får plats och utrymme i media, tävlar i diverse tävlingar eller tilldelas priser på till exempel Stellagalan, så inspirerar det andra tjejer som då ser att kvinnor kan och på så sätt kanske även de vågar satsa lika högt. 

Vad har ni fått för resultat? Några överraskande eller oväntade erfarenheter?

Vi upplever att kvinnor förekommer allt oftare i media och vi ser en generell ökad jämställdhet. Självklart finns det mycket kvar att göra. Stellagalan försöker även se till att både de nominerade och jurygrupperna har en bredd och en spridning både geografiskt och åldersmässigt.

Något som överraskat är att det bildas allt fler kvinnliga nätverk inom branschen. Det är bara positivt för vi blir fler och fler och i och med det stärker vi varandra!

Vinnare Stellagalan 2022: Elin Staaff, Bodegan Umeå, Nicoline Gripenberg Slotte, Uppsala, Anna Björlin, Lindingö, Jessica Sandberg, Umeå, Johanna Westman, Stockholm, Desirée Jaks, Stockholm, Emma Ramirez, Sälen, Linn Sterling, Stockholm. Fotograf Johan Gunséus.

Vilka reaktioner har ni fått från era pristagare genom åren? 

Stellagalans pris innebär allra mest en stor ära, men det ger även både de nominerade och vinnaren stora chanser till att synas i media. Det är underbart att se hur glada, stolta och tacksamma våra vinnare blir över sina utmärkelser. Priset ger dem styrka och råg i ryggen, och de strålar verkligen på sina vinnarbilder! 

Vad betyder The Absolut Companys långvariga stöd?

Vi som driver Stellagalan lägger ned mycket tid och engagemang och får bra support av Absolut. Vi känner att de tror på det vi gör, och på idén att främja jämställdhet i branscher, i och med att de fortsätter att stödja oss. Vårt arbete underlättas så klart av våra partnerskap. Vi är tacksamma för att kunna fokusera på att göra mer, och det kan vi tack vare våra långvariga stöd.

Stellagalas styrelse: Ida Ström, Karoline Nordefors, Anette Rosvall, Maja Bertas, Anita Lindström, Anna-Antonia Svedberg och Ella Nilsson. Fotograf Susanne Kronholm.

Har ni några spännande projekt eller initiativ på gång?

Vi har ju precis klarat av vår årliga gala, men Stellagalans styrelse lyfter hela tiden diskussionen om att eventuellt ta fram ytterligare priser. Det finns ju så mycket duktiga och kompetenta kvinnor i branschen som behöver synas. Senast funderade vi över det småskaliga och hållbara. Men ännu är inget nytt bestämt. Men det är inte så att vi sitter på rumpan, vi driver en podcast samt ett diskussionsforum. Där har vi tankar om att lyfta den offentliga branschens arbete med inkludering, men det finns även idéer om att lyfta kvinnor i sprit- och ölvärlden. Den kan vara rätt gubbig. Det finns så många spännande frågor och så många fantastiska kvinnor att lyfta fram. Så vi fortsätter enträget vårt arbete med att få till en helhet som kan intressera så många som möjligt.