Svensk dryck håller måttet – även på nobelmiddagen

Det bjöds på en gastronomisk upplevelse i världsklass när Nobelmiddagen 2022 gick av stapeln. Dessutom fick en svensk dryck stå på menyn för första gången, nämligen Brännland Cider. Alf Tumble, krönikör på Tomorrow’s Table, skriver om varför våra drycker borde korkas upp oftare – även på våra mest exklusiva tillställningar.

Det är inte lätt att summera 2022 i dur. Därför blev det både kullerbyttor och trumpetfanfarer när nyheten om menyn till nobelmiddagen damp ner i inkorgen. För första gången någonsin serverades en svensk dryck på den årliga internationella nobelfesten i Stockholms stadshus – en efterlängtad milstolpe för oss som stolt hejar på och stöttar vårt svenska dryckeshantverk. Självklart också en rejäl fjäder i hatten för Brännland Cider som fick äran att ackompanjera desserten. Om det är någon producent jag verkligen unnar möjligheten att få representera Sverige i ett internationellt sammanhang är det just Andreas Sundgren från Brännland. Deras produkt – en gastronomisk och unik version av söt cider – förfinas för varje äppelskörd. Ambitionsnivån är hög och det finns alltid nya spännande tankar och idéer om produktutveckling.

Så varför dröjde det till vintern 2022 innan en svensk dryck hamnade på menyn till nobelmiddagen? Vid de första tv-sända banketterna som visades på 60-talet fanns varken svenskt vin, hantverksöl eller cider. Okej, det jäste nog en och annan brygd i damejeanner och plastdunkar runt om i det svenska folkhemmet, men garanterat ingen dryck som matchade nivån på nobelmaten. Matlagningen vid nobelbanketten har alltid hållit högsta klass. Redan från starten har kockuppdraget för middagen varit bland det finaste erkännandet du kan få. Fascinationen och hemlighetsmakeriet gällande menyn har varit snudd på lika stor som för gästernas klänningar, och när vi i år får följa med bakom kulisserna ägnas mest tid i köket. Årets kökschef Jimmi Eriksson förklarar att råvarorna alltid står i fokus. Svenska råvaror givetvis.

Till förrätt serverades det algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp. Varmrätten bestod av svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis. Avslutningsvis blev det en dessert i form av bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära. Matlagning på högsta nivå! Gastronomi som denna bör givetvis kompletteras med lika raffinerad dryck. Till gösen serverades finstämd champagne med lite ålder i form av Legras & Haas Blanc de Blancs Grand Cru 2012. Till hjorten blev det ett rödvin från Toscana, närmare bestämt supertoskanaren Grattamacco. Två säkra kort, som garanterat gjorde jobbet rent smakmässigt. Men hade vi inte kunnat överraska våra eminenta internationella gäster med något mer nyfiket från vår egen mylla? Jag är övertygad om det.

För ett par år sedan var kock-Jimmy med och lagade upp en tidigare nobelmeny som jag och sommelier Niklas Löfgren satte enbart svenska drycker till. Om jag hade gjort samma arbete till menyn 2022 hade jag valt ett mousserande vin på druvan Solaris, gjort enligt champagnemetoden, antagligen med något års flaskmognad, kanske från Särtshöga eller Kullabergs vingård. Till hjorten hade jag serverat ett torrt och ståltankslagrat blåbärsvin från Idunn i Skellefteå. Två svenska drycker som skulle göra jobbat lika bra som de årets nobelgäster fick i glasen. Två drycker att vara stolta över, som öppnar upp för samtal runt borden och förhoppningsvis lämnar minnen att ta med sig hem. När det gäller desserten hade jag gjort samma val som sommelier Ulrika Karlsson: Brännlands iscider. En perfekt kombination av syra och sötma till cheesecake med plommonkompott. Den karamelliserade äppelsmaken lär ha rimmat fint med aromerna från ingefära och stjärnanis. Mums!

Värt att notera är att samtliga alkoholfria drycker till nobelmiddagen 2022 var hundra procent svenska. När det gäller must och bärdrycker finns det redan tillräckligt med självförtroende. Det tar vi med oss under hela 2023.

/Alf Tumble