Månadens mat- och dryckesprofil: Adam Dahlberg

Möt Adam Dahlberg bakom succén på Långholmen.

Vi tog ett snack med Adam Dahlberg, en av två som utgör den renommerade gourmetduon Adam & Albin, om hans och kompanjonen Albin Wessmans restaurangkoncept Ön som gör succé även i år.

29 juni slogs portarna upp för upplaga nummer två och fram till 21 augusti har de öppet dagligen. Trycket på bordbokningar var högt redan från start men det finns även drop in platser att tillgå för den mer spontana besökaren.

Vad stod bakom beslutet att öppna Ön igen? 
Förra året när allt gick på halvfart på grund av pandemin ville vi göra något utomhus och det blev storsuccé så det var ett enkelt beslut att öppna i år igen. Våra andra restauranger (Adam&Albin, Misshumasshu reds anm.) är stängda så vi har tagit all personal ner till Ön. Vi saknar att jobba, laga mat för massa gäster och det skadar inte att det är på den finaste platsen i stan.  

Vad kan man vänta sig som gäst hos er?
Det är lite mer genomtänkt än förra året och ytan är större. Det var nog lite charmigt att det var spontant och improviserat på vissa delar i fjol men i år har vi haft tid att planera sommaren bättre. Vi har massa roliga gästspel både i köket och i musikväg och Studio Barnhus kurerar alla bokningar precis som förra året. Vi vill att det ska kännas som en minifestival – man ska kunna gå hit varje dag och känna att man får något nytt. 

Vad har inspirerat er i matväg?
Vi inspireras av sommaren och att grilla och laga mat över öppen eld. Maten är smarrig men enkel och man sitter ute och äter, det finns något magiskt i det. Vi är ganska breda och har ingen egentlig nisch just för att varje besök ska vara unikt både för förstagångsbesökare och de som återvänder. I dryckesväg har vi massa fantastisk öl och även en bar vi kallar Long Island bar med slushies och barnsliga Tiki drinkar för den som gillar det. Vi har även vår vinbar där vi bjuder in olika importörer som får göra en take over med sina viner två veckor i taget för variationens skull.

Vad kommer vi se mer av inom er bransch framåt?
Det är svårt att förutsäga men saker kommer definitivt ändras. Många har haft tid att känna efter vad som är viktigt. Produkten kommer säkerligen förändras men vi på Adam & Albin har också pratat om ändrade beteenden hos våra besökare och även mer humana arbetstider för vår personal. Bland annat har nog många vant sig vid att gå ut och äta tidigare än förut och personalen har vant sig vid att inte jobba till sent på natten. Man får bra perspektiv när man tvingas pausa och se på saker objektivt. 

Ön har öppet dagligen fram till 21 augusti mellan 12-01 på Långholmen, boka bord här.