Månadens porträttintervju: Emma Serner, Långmyre vineri

Den svenska vinbranschen växer och i takt med att de inhemska vinbönderna blir fler, vinstockarna äldre och skördarna större så ökar även kvaliteten på produkterna. Idag odlas vindruvor i kommersiell skala i såväl Skåne som Östergötland, Sörmland och på Gotland. En av de färskare aktörerna är Emma Serner och hennes sambo Andrea Guerra som tillsammans driver Långmyre vineri på södra Gotland. Vi fick en pratstund med Emma om svenskt vins unika särart och varför Gotland har alla förutsättningar att bli ett nytt vindistrikt.

Hur mår Långmyre vineri?

– Bra, skulle jag säga. Första skörden har nu vinifierats och under sommaren har nyfikna vinturister både kunnat besöka vingården och testa resultatet av premiärskörden i form av ett vitt vin och ett rosé. Reaktionerna har varit otroliga och intresset för svenskt vin och vinproduktion är häpnadsväckande – både från svenska och utländska turister.

Vilken kvalitet på vin kan man uppnå här i Sverige?

– Vi har ju ett par helt unika förutsättningar i Sverige när det kommer till att odla vindruvor. Det första är så klart att vi har relativt få soltimmar, vilket i sig gör att vi behöver använda druvsorter som är speciellt framtagna för vårt klimat. Till det kommer också att den svenska vinbranschen är så pass ung att de flesta som håller på känner varandra och hjälper varandra för att på så sätt få hela branschen att växa. De som hållit på längst har drygt 20 år innanför västen. Men det jag tycker är slående är att kvaliteten på våra inhemska viner blir bättre för varje år som går och i takt med att volymerna ökar kan också priserna justeras. Sedan är det ju så klart också en kvalitetsmässig fördel att vi fortfarande är relativt småskaliga. Här på Långmyre känner vi ju i princip varenda vinranka, vilket gör att vi kommer så otroligt nära produkten och därmed kan kontrollera kvaliteten i alla led.

Sedan ökar också kunskapen hos konsumenterna om våra inhemska viner och det är så klart spännande att vi nu faktiskt har ett flertal svenska viner som finns tillgängliga på Systembolaget. Så folk kan faktiskt prova själva och göra sin egen bedömning. Men drömmen är att svenskt vin ska nå lite bredare än idag – att inte bara entusiasterna ska hålla ögonen på allt bra vi gör, utan att vi ska nå bredare kundgrupper. Och man ska inte glömma att vi bara odlar vin på en bråkdel av den odlingsbara areal som finns här i landet. Cirka 150 hektar är idag dedikerade till vinodling, men den totala potentialen är runt 10 000 hektar. Som en referens kan sägas att Chianti Classico är 6 000 hektar stort. Men vi har å andra sidan ett mindre skördeuttag och tack vare det kommer vi alltid att producera hög kvalitet och hantverkspräglade viner i här hemma – aldrig bulkviner – vilket utmärker Sverige som vinland. 

Sett till antalet vinstockar har ju Långmyre en uppskattad kapacitet på runt 26 000 flaskor vin/skörd. Var befinner ni er kapacitetsmässigt idag?

– Senaste skörden beräknar vi blir runt 3 000 flaskor. Våra unga stockar levererar ungefär 10 procent av sin fulla kapacitet. Men att det ändå blir ett par tusen flaskor innebär att vi snart faktiskt kan lansera på Systembolagets i lokalt och småskaligt-kategorin och att vi finns med i beställningssortimentet. Sedan planerar vi också att finnas på utvalda krogar och restauranger. Men de flesta flaskorna från vår första skörd är nu urdruckna av våra vingårdsbesökare som är nyfikna på att prova resultatet av våra ansträngningar. Sist jag kollade var det nog inte mer än 15 flaskor rosé kvar på lagret. Det vita finns det lite mer kvar av. Sen har vi så klart lagt undan ytterligare några flaskor för framtida referens. Målet framåt är att introducera våra viner till ett pris på 140-150 kr och sedan hålla det priset. 

Vad är mest utmanande med att odla vin på Gotland?

– Vädret är så klart en faktor. Det har varit väldigt torrt de senaste somrarna och det påverkar plantorna väldigt mycket. På Långmyre vill vi inte konstbevattna, vilket innebär att plantorna får kämpa ännu hårdare för att bli starka och leverera frukt. Uppsidan är att det blir ett bättre vin om rankorna prövas. Den gotländska jorden är också mager och kalkrik, vilket gör att plantornas rötter söker sig djupare neråt. Det ger en högre mineralitet och smakkoncentration i druvorna och en unik palett som är vår helt egna. Vinerna blir krispiga och mineralrika snarare än fylliga och smöriga. Bortsett från väder och vind är det också en utmaning att vin inte är en mogen industri i Sverige, än. Det finns inga utbildningar på hemmaplan och det gör att det är ont om kompetens kring vinodling och vinmakeri.