Månadens mat- och dryckesprofil: Marion Ringborg, Garba

Tidigt i våras slog restaurang Garba återigen upp portarna på fast adress i Stockholm, bakom rodret står kocken Marion Ringborg och ett halvår in blickar hon redan uppåt och framåt mot nästa steg.

Vad var era förväntningar när ni slog upp portarna på nytt?

Först när vi öppnade tänkte vi att fokus skulle vara på familjära middagar och kvällsservice men vi insåg snabbt att pandemin verkligen var här för att stanna och då växte bageriet fram. På så sätt kunde vi ha en avhämtningsdel och nu är det en jätteviktig del i vår verksamhet. Vi hade inget satt koncept när vi startade utan mycket har växt fram längst med vägen och det har gått förvånansvärt bra. 

Vad inspirerar dig? 

Konst! Allt ska ha en röd tråd och flyta ihop, både inredningen och maten. Egentligen har jag inte jättebra koll på konstvärlden men jag blir inspirerad av former, färger, uttryck och kultur. Mycket av det skandinaviska från Sverige men också Italien på 80-talet. Allt på Garba har handplockats, jag behövde till och med köpa större bil för att få plats för alla saker. Vi har stått i timmar i kö på loppisar långt bort för att få till det precis som vi vill. Gällande maten jobbar vi säsong men försöker sätta ett tema på menyn först för att sen ändra råvarorna i rätterna så att de är säsongsbaserade. 

Vad ser du för trender inom mat- och dryckesbranschen framöver? 

En tydlig förändring vi ser hos oss är vilka som går på restaurang idag, klientelet har blivit bredare. Det spelar ingen roll om man är student, har ett välbetalt jobb eller går i gymnasiet, alla har ”claimat” kulturen av att äta ute. I Sverige idag kan du äta otroligt bra mat på hög nivå för en relativt liten peng och det tror jag bara kommer bli större. Jag tror folk kommer kräva att det inte är så dyrt att gå ut och äta. Sen måste man ju hitta en ekonomi i det såklart och för oss funkar det att ha den bredden på gäster för vi är så pass stora.

Vad är ert fokus framåt? 

Jag tror folks definition av Garba är att vi är on the go och konstant utvecklas för att hitta möjligheter att förbättra oss så ett fokus kommer vara vår bageridel. Responsen på den har varit så bra och vi vill jobba vidare med det, kanske eventuellt öppna ett mini-Garba café någonstans eller ett hål i väggen. 

Vad drömmer du om i ditt yrke?  

Jag vill öppna ett mindre ställe. Kanske en mer experimentell och exklusiv restaurang, fortfarande under Garbas namn men en annan nivå. Allt vi gör är Garba och Garba kan vara allt – ett frukostställe och en fin krog. Vi levererar alltid god mat och gött häng. Och sen jag vill inreda fler restauranger!

Följ Garba på Instagram här.