Månadens mat- och dryckesprofil: Joanna Sundström, White Guide

Lagom till att klockorna ringt in det nya året passar vi på att ställa några korta frågor till White Guides VD tillika gastronomiska entusiast Joanna Sundström om året som varit och det som komma skall.

Har pandemin fört något gott med sig?

Knappast, men om det är något är det väl tid för eftertanke. Jag tror branschen har en annan ödmjukhet inför att det finns något som är större än oss, som vi inte kan påverka. Hållbarhet i alla led, både när det kommer till råvaror och till personalpolitik. Nu med den rådande personalbristen blir dessa faktorer ännu viktigare, bra arbetsklimat och samtidigt hållbart kök. Du kan inte bara ha mango och avokado på menyn längre, nu kommer det ett genuint hållbarhetstänk inifrån och ut istället för tvärtom. Alla på en restaurang behöver vara engagerade och pålästa. Så jag tror att man värdesätter personal på ett annat sätt idag och framåt, vilket i sig verkligen är en positiv förändring.

Vad är du trött på och vad vill du se mer av under 2022?

Förutom det uppenbara – corona, så är jag inte så pigg på ställen som har ett koncept för konceptets skull. Att öppna en bra restaurang kommer från genuin kärlek, det är ett kall och en galenskap som gör att du vill öppna en restaurang. Vad jag däremot tror kommer fortsätta växa under 2022 är utforskandet av Sverige som resedestination. Våra mest lästa artiklar på White Guide är resedestinationer bortom storstäderna, till exempel Lilla Napoli i Falkenberg eller Talldungen i Brösarp. I sommar tror jag att vi kommer att fortsätta att resa i landet, inte alls lika mycket utomlands. Att äta är ju en liten förflyttning i sig, i smak eller i minne, det är den bästa mentala dagstrippen – att resa utan att resa.

Någon speciell trend du tror kommer hålla i sig?

Tidiga sittningar – det är perfekt för oss som är 33+!