Månadens mat- och dryckesprofil: Frida Lund

Möt mångsysslaren Frida Lund, vars största intresse är mat och dryck – gärna innehållandes massa brynt smör och goda viner.

I slutet av augusti adderar Frida epitetet vinförfattare till listan och i samband med boksläppet “Vin från A till Ö” tog vi oss ett snack med vinkonässören om hennes rykande färska bok, hennes framtidsplaner och vad vi kommer se mer av i dryckesbranschen framåt.

Grattis till din första vinbok! Hur kom den till? 
Idén växte till liv i samråd med mitt förlag. Jag kände dock först att jag inte kunde skriva en vinbok eftersom jag inte är utbildad och då egentligen inte kan så mycket. Men sen vände jag det och tänkte exakt tvärtom – det är just därför jag måste skriva en vinbok. Ingen vill läsa ett tjockt tråkigt lexikon om vin längre. Det känns också väldigt kul att ge ut någonting som kan vara en ledstjärna till någon som är försiktigt nyfiken till att börja eller till den som redan är lite vinkunning. 

Hur skiljer sig din bok från andra vinkonnässörers tips idag?
Utan att låta för klyschig, så tror jag att det är väldigt lätt för mig att tumma lite på reglerna, eftersom jag inte är utbildad. Nu har jag mer en känsla av att jag kan testa mig fram och göra lite mer si och så. Idén till att skriva en vinbok som på ett enkelt och tillåtande sätt kan få fler att våga sig in i vinvärlden kom från min Facebookgrupp som heter ‘Vinhaggorna’, där har det sen start känts så tillåtande att fråga och vilja veta mer. När jag själv tog plats i vinvärlden var jag väldigt tydlig med att jag inte ville ha det så högtravande och det har jag tagit med mig in i min bok. 

Om vi blickar framåt, vad händer härnäst hos dig? 
Jag har en ny podd på gång, kan inte säga med vem än men det kommer ni förmodligen få veta mer om i september. Sedan ska jag fortsätta att promota min bok och sen kommer det ett barn emellan också. 

Vad kommer vi se mer av inom er bransch framåt?
Inom dryckesvärlden tror jag att naturvinshypen som varit med de superknäppa naturvinerna  kommer dämpas lite, själva naturvinet kommer inte att försvinna, snarare tvärtom. Men jag tror att många vinmakare som gör riktigt fina hantverksviner kommer göra det på ett naturlig sätt utan att det smakar, ja hästpiss. Sedan tror jag ur miljöaspekt, att paketering av vin kommer fortsätta att utvecklas och bli mer innovativ. Det kommer säkert komma någon jättecool vinmakare som släpper ett boxvin som alla tycker om. 

Följ Frida på Instagram och beställ Fridas vinbok ‘Vin från a till ö’.