Hallå där, Alf Tumble – ny krönikör på Tomorrow’s Table.

Välkommen till vår nya krönikör som tar pulsen på dryckessverige.

Du är ju en av landets vassaste dryckesskribenter och snart gör du debut som krönikör här på Tomorrows table. Vad vi kan vänta oss att få läsa om här på sajten?
– Jag tycker det är intressant att göra olika typer av spaningar på vad som händer runt omkring i dryckeslandet Sverige. Vi har ett så otroligt stort utbud av olika typer av sprit, vin, öl och alkoholfritt – det vill jag fördjupa mig i. Till den första krönikan tänkte jag till exempel kika lite närmare på vår inhemska cider. Där händer en massa spännande saker.

Hur håller du dig uppdaterad?
– Jag reser mycket, jag researcher mycket och jag försöker att hela tiden hålla mig i loopen. Som dryckesjournalist får jag ju också en hel del info från branschen om branschen. Men för att få den där verkliga känslan för hur saker oh ting egentligen är så vill jag gärna besöka de platser, vingårdar och bryggerier jag är intresserad och inspirerad av. Och så klart träffa människorna bakom produkterna. Sedan får jag också en massa inspiration från sociala medier, där i princip alla aktörer ju finns närvarande.

Hur mår den svenska dryckesbranschen?
– Sett till pandemin skulle jag säga att den mår förvånansvärt bra. Några har ju så klart haft svårt, särskilt de som främst säljer till restaurang. Men jag tycker det är ett styrkebesked att vi aldrig tidigare haft så många inhemska dryckesproducenter som vi har nu. Däremot kämpar krogarna en hel del med att hitta rätt personal. Det är till exempel brist på sommelierer. Trots att det finns hur många privatpersoner som helst som är både intresserade av och kunniga om vin, så är det få som vill jobba med det. Så det är tufft att rekrytera.

Om det generella vinintresset är så högt, hur kommer det sig att vi är lite sena på bollen med inhemsk vinproduktion?
– Vin tar lång tid att etablera. Det kan inte stressas fram. Men för att vi ska kunna utvecklas som vin-nation behöver vi också växa våra odlade arealer mer. Idag finns det ca 150 hektar planterade, vilket är jämförbart med typ en större producent i Italien. Sen tror jag också det skulle vara bra om även svenska restauranger började stötta svenskt vin mer. Idag får du rota bra länge i vinlistorna innan du hittar ett svenskt vin när du är på krogen.

Hur ser du på utvecklingen för svenskt öl?
– Den är ju helt fantastisk. Det går så fort att man inte längre hinner med att fånga upp alla bryggerier som startar. Vi är idag med och tävlar som en av de största ölnationerna i världen. Vår öl är lika bra – eller bättre – än vad som produceras i Storbritannien eller Danmark. Även Systembolaget är ju med på noterna. Jag tycker till exempel att ölsystembolaget Ölstudion i Göteborg var ett intressant initiativ. Det känns som att de verkligen har örat mot marken. Vem vet, nästa steg blir kanske en vinbutik i Stockholm?

Till sist: vilka tre drycker skulle du rekommendera för någon som vill testa någonting spännande från Sverige, som finns att köpa på Systembolaget?
Hopple, cider från Pomologik
Askesäng, vitt vin från Kullabergs vingård i Skåne
O/O Bangatan IPA, öl från Göteborg