Flygskam, flygplatskaos och ogiltiga pass? Hemester är fortfarande det smartaste alternativet att resa. Som tur är har dryckeslandet Sverige växlat upp ordentligt under pandemin, och är du intresserad av vin, öl, cider och sprit finns det massor att upptäcka. Här kommer två förslag på roadtrips med massor av dryckestopp längs vägen. Kör rubbet eller skräddarsy din egen rutt, det viktiga är (som min kompis Petter brukar säga) att ha kul på vägen.
Stockholm – norrut
Efter ett snabbt stopp hos ginproducenten Stockholms bränneri på Södermalm och en ölprovning hos Sthlm Brewing i Värtahamnen rullar vi norrut på E4:an mot Uppsala. Här besöker vi Uppsala destilleri, och testar mer gin, för att sedan förkovra oss i suröl hos Tempel brygghus. Finns det tid tar vi en avstickare för bad i Roslagens skärgård och stopp hos Norrtelje brenneri.
Vidare norrut väntar flera spännande destillerier. Första stopp whiskybyn Mackmyra strax utanför Gävle där vi även äter något gott i bistron. Därefter kommer vi till Tevsjö destilleri i Järvsö med den anrika gamla mjölkvarnen fortfarande är i drift. På Vivsta destilleri i Timrå provar vi svensk hantverksmässigt framställd rom innan vi når fram till prisbelönta Hernö Gin i Härnösand. Efter en gedigen ginprovning avslutar vi dagen med en djupdykning i svensk kvalitetswhisky hos High Coast Distillery i Bjärtrå, strax norr om Kramfors. Här passar vi också på att investera i framtiden genom att bli delägare i ett fat med whisky.
Sista etappen norrut blir det fokus på öl och frukt-och bärviner. I Umeåtrakten hittar vi Beer Studio inhyst i ett gammalt garage. Utöver en radda grymma ölprodukter provar vi även intressant hantverksläsk. Hos U & ME Beer lär vi oss ännu mer om ölbryggning innan vi tar fram GPS:en för att hitta rätt till Brännland, drygt en mil från Umeås stadskärna. Här har Brännland cider tillverkat fantastisk iscider sedan 2010 och vi provar ljuvlig nektar från både fat och flaska. Nästa stopp går blir Norrlands Fruktvin i Ånäset som ligger nära kusten mitt mellan Umeå och Skellefteå. Vi provar mousserande skogsdryck av blåbärsvin vilket blir en perfekt segway till resans sista stopp hos Idunn Wine i Skellefteå. Med fokus på blåbär och lingon görs här gastronomiska viner som vi med glädje beställer hem till vårt lokala Systembolag.
Stockholm – söderut
Efter en mikrobryggerirunda hos innovativa PangPang i Hökarängen, Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby sjöstad och Omnipollo i Sundbyberg styr vi vidare västerut mot Strängnäs. Första stopp blir musteriet på Hornudden där Pomologik gör fantastiska cider i en rad olika stilar. Vi fortsätter västerut mot Örebro där vi besöker anrika Närke kulturbryggeri. På bryggeripuben ”Halva Glaset” testar vi igenom det som är aktuellt och fortsätter sedan söderut mot Östergötland. När vi närmas oss Väderstad är det dags att plocka fram kartan igen och knappa in Särtshöga vineri. Här finns en av världens nordligaste vingårdar och från hektar mark produceras enbart mousserande vin enligt champagnemetoden. Vi stannar såklart en natt på deras bed & breakfast.
Ny dag, nya tag. Vi börjar med två stopp i Huskvarna med fokus på frukt och bär. Vistakulle fruktodling tillverkar framförallt äppeldrycker med och utan alkohol. Hos Rudenstams bär och frukt vidgar vi vyerna ytterligare och åker på fruktsafari. Därefter fortsätter vi till Kalmar där vi lyckats pricka in en ölprovning hos Ängöl bryggeri. Målet för dagen är Öland där vi hittar två spännande vingårdar: Wannborga och Håks gård.
Finns det tid stannar vi en dag eller två för att sedan ta båten över till Gotland där vi hälsar på hos relativt nystartade Långmyre vineri och destilleriet Hellström Gin. Därefter fortsätter vi på vinäventyr längre söderut med start i Blekinge. Vi bekantar oss ytterligare med den gröna druvan solaris hos Vingården Stora Boråkra och stiftar bekantskap med den röda pinot noir-besläktade druvan frühburgunder hos Stora Horns Vingård. Vinresan fortsätter mot Sveriges vinmecka Skåne. Här finns majoriteten av landets vingårdar och om man vill finns det även en ”wine route of Skåne” som man kan följa. Men vi börjar med ett spritstopp i Åhus och besöker Absolut Home. Ett stenkast därifrån ligger vinkooperativet Åhus som gärna visar upp sin vackra vingård. Vi fortsätter sedan till Skepparps vingård som varje år arrangerar svensk vinfestival där de flesta producenter visar upp nya årgångar. Efter strandhugg och bad lämnar vi Österlen och rör oss västerut mot Malmö.
På vägen stannar vi till för en vinprovning Flyinge vingård och förvånas över hur bra orangevin solarisdruvan kan bidra till. Väl framme i Malmö har vi bestämt träff med killarna från Fruktstereo. Deras discocider och fruktpetnater lämnar ingen oberörd så vi stannar kvar i stan över natten.
Taggade av gårdagens progressiva cider rör vi oss mot Landskrona och det minst lika vilda Brekkeriet bryggeri. Fyllda av energi landar åker vi vidare mot Kullahalvön där vi bokat besök hös två ytterligheter i den svenska vinvärlden: Vejby vingård och Kullabergs vingård. Efter en tupplur vid havet och en tvåtimmars bilresa når vi resans slutdestination i Halland. Vi checkar in på Ästad vingård som utöver snygga viner även har ett spahotell och restaurang av bättre snitt. Gott så!